JAK BYLINKY PŘIPRAVOVAT - pár praktických rad 

KUPTE SI KONVICI a pořid´te si krásné hrnečky nebo sklo na horké nápoje. Připravte na pravidelnou konzumaci bylinkových čajů.........
 
 
Lipový květ
Lipový květ se používá při nachlazení, ale i průběžné občasné popíjení nemůže škodit.
Nejlepší varianta je s medem /nejlépe pampeliškovým/ a s citronem.
Kvítky se celkem rychle vylouhují, takže je čaj rychle připravený a chutný. Působí lehce močopudně a můžete se trochu potit.
Ke konzumaci nepotřebujete sítko. Chut´je tak lahodná, že ho milují také děti.
 
Heřmánek
Celé květy heřmánku mají opravdu jinou chtut´, než rozemleté směsi květů a stonků v sáčcích. Chutˇ je nasládlá a velmi příjemná.
Je lehce sedativní, takže je vhodný třeba k pití na noc, nebo před nervovým vypětím.
Kvítky louhují celkem rychle a nepřehánějte dávkování, to může být potom trochu hořký.
 
Sléz maurský
Báječná tyrkisově zbarvená barva čaje se každému líbí. Můžet tím například oslnit návštěvu. Sléz má jemnou chutˇ, je proto vhodný i pro děti.
Květy můžete také zalít vlažnou vodou a nechat louhovat. Nic k němu nepřidávejte, protože každá příměs /cukr, med, citron/ zruší tu nádhernou modrou barvu.
Sléz obsahuje slizové látky, které blahodárně působí na zažívací ústrojí a na kůži.
 
Měsíček lékařský
Nádherný oranžový kvíteK, vypadá báječně ve skleničce i konvici. Pokud si ho neuděláte moc silný /max 2 větší květy na hrnek/jeho chut´je jemná 
a navíc krásně voní. Můžete přidávat trochu medu, nebo cukru.
Používá se na čištění krve, je antibakteriální a má hojivé účinky. Známe ho také z výroby mastí.
 
Chrpa
Zajímavá chut´, jemná a nasládlá. Můžete popíjet během dne. Kvítky se snadno louhují. Má hojivé účinky, můžete popíjet při problémech se zažívacím ústrojím.
Modré kvítky mohou být také vhodné jako dekorace na dezerty.
 
Divizna
Už naše babičky používaly Diviznu na kašel a průdušková onemocnění. Má sladkou chutˇa doporučujeme jí konzumovat z konvičky se sítkem.
Má velmi jemné chloupky, které mohou trochu dráždit pokožku při doteku se sušenou bylinkou.
Krásná žlutá barva čaje je lákavá.
Kvítky se louhují pár minut.
 
 
Šípek plod celý
Šípky by se měly provařit pár minut a potom nechat ještě alespoň půl hodiny odstát. Můžete trochu promačkat třeba vařečkou a promíchat.
Až šípky pustí červeno oranžovou šťávu přecedíme a máme naprosto geniální nápoj. Můžet pít za studena i horký. Má lehce citronovou chutˇ, která je asi
nejvýraznější ze všech našich produktů. Vyrábíme si například šípkové sirupy, nebo šípkovou limonádu a šípkový domácí ledový čaj.
Pro vysoký obsah vitamínu C by neměl šípek v našem jídelníčku chybět. Tak trocha práce s přípravou se vyplatí.
 
Aronie - jeřáb černý
Nádherná barva čaje, temně vínová. Pro vysoký obsah vitamínů je velmi obblíbená. Bobule zalijeme horkou vodou a necháme minimálně půl hodiny louhovat, potom můžeme dolévat opakovaně a bobule i sníst. Má méně výraznou chutˇa tak jsme se naučili jí kombinovat s Rakytníkem, který je kyselý jako citron. 
 
 
Ostropestřec plod celý
Velký pomocní pro vaše játra. Pokud si budete semena zalévat celá, prasknou a uvolní potřebný Silimarin. Při klesání teploty v konvici se uvolní potřebné látky 
a můžete pojíte jemný bezbarvý čaj. Semena si můžet nadrtit do jogurtů, nebo je přelít vodou také nadrcená.
 
 
Na obrázku vidíte čaj ze Slézu maurského: